MATERIALEN - Hoedenatelier Goed-Gemutst

hannekevandwardt@hetnet.nl
Ga naar de inhoud
Materialen:

In de zomerperiode worden er hoeden gemaakt die licht in het dragen zijn. Wij gebruiken doorvoor sisal of sinamay. Sisal is een gladde strosoort en heeft een fijne structuur. Dit is verkrijgbaar in zowel basiskleuren als pasteltinten.

Sinamay is een geweven materiaal van de vezel van de bananenplant en heeft een luchtige uitstraling. Dit is zowel voor hoeden te gebruiken als haardecoraties.

Als wintermateriaal is er een groot assortiment vilt verkrijgbaar in diverse viltsoorten. In zowel de standaard kleuren als pasteltinten en diverse prints.

Vilt wordt gemaakt van wol die afkomstig is van schapen (wolvilt) of vilt wordt gemaakt van dierlijke haren (haarvilt). Door de dichtheid van de stof en het stevige karakter wordt dit vooral 's winters gedragen.

Onderhoud van een hoed:

Stro: Hoeden gemaakt van stromaterialen zijn kwetsbaar in de regen.

Vilt: Borstel een hoed voorzichtig op met een zachte kledingborstel om het stof te verwijderen. Probeer een vlek heel voorzichtig boven de stoom weg te borstelen. Opgelet, maak de hoed nooit nat om vlekken te verwijderen! Wanneer een hoed nat gemaakt wordt, verliest hij zijn vorm!
Is de hoed toch door regen nat geworden, dan kun je hem het beste zo voorzichtig mogelijk behandelen om te voorkomen dat hij zijn vorm verliest. Laat de hoed langzaam opdrogen. Leg hem niet te dicht bij een warmtebron. Door te snelle droging kan de hoed krimpen.

Bewaren van een hoed:

Leg je hoed nooit gedurende langere tijd in de zon of op de hoedenplank in de auto. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de hoed krimpt of vervaagt. Als je een hoed een tijd niet draagt, bewaar deze dan uit het zonlicht op een droge, koele, stofvrije plek. Liefst in een hoedendoos met onderin een laagje vloeipapier.Terug naar de inhoud